Volkstuinvereniging Heerenveen

Samen tuinieren…

Wat is compost?

Om te weten wat voor product deze compost is, vindt u in dit nieuwsbericht een interessant artikel van Vlaco (www.vlaco.be),  gespecialiseerd in de biologische kringloop.

Definitie : compost is het stabiele, gehygiëniseerde en humusrijke eindproduct door compostering van (selectief ingezameld) organisch-biologisch afval.

Compost bestaat uit plantaardige resten (bijvoorbeeld groenten, fruitschillen, grasmaaisel, bladeren, snoeihout, …) die door micro-organismen bijna tot humus zijn afgebroken. U kan het vergelijken met wat in het bos gebeurt als afgevallen bladeren, twijgjes en dode planten zich omvormen tot de donkerbruine bosgrond. Compost is een donkerbruin tot bijna zwart kruimelig materiaal dat naar bosgrond ruikt. Het is het resultaat van het composteringsproces, een natuurlijk proces dat gecontroleerd en gestuurd wordt. Het is een product met een hoog stabiel organische stofgehalte en nutriënten die geleidelijk beschikbaar komen voor de planten.

Wat doet compost?

Compost is een bodemverbeteraar en geen meststof. Compost bevat een hoog gehalte stabiel organisch materiaal. Uit dat organisch materiaal vormt zich humus.

Waarom moet je de bodem verbeteren?

Tuinieren en landbouw beoefenen put de bodem uit. Borders maakt u schoon, grasmaaisel haalt u weg, fruit en groenten oogst je, … telkens haalt u voedingsstoffen en organisch materiaal weg van de bodem. Om uitputting en structuurverval te voorkomen moet ude bodem van nieuw organisch materiaal voorzien. En dat doet u met een bodemverbeteraar als compost.

Meer structuur – minder erosie

Het organisch materiaal brengt meer structuur in de bodem. Die structuur (micro- en macroporiën) in de bodem is nodig om zuurstof en water in op te slaan. Plantenwortels vinden gemakkelijker zuurstof, water en voedsel (onder de vorm van mineralen) en kunnen beter in de bodem dringen. Een stabiele structuur verhindert dat de bodemdeeltjes gemakkelijk losraken en verplaatsen. Compost gebruikt u dus ook om bodemerosie te voorkomen.

Voedsel voor het bodemleven – bescherming tegen ziektes

Het organisch materiaal en de humus leveren voedsel voor nuttige bodemorganismen. Het organisch materiaal in compost is van verschillende oorsprong (bladeren, grasmaaisel, takjes, fruit, …) waardoor ook verschillende bodemorganismen aangetrokken en gevoed worden.

Een rijk en evenwichtig bodemleven zorgt er voor dat schadelijke organismen zoals aaltjes, of sommige ziekten niet de overhand krijgen. Compost beschermt dus de planten tegen ziektes.

Bodemleven, bron NMI

Evenwicht in de bodem

Als een echte bodemverbeteraar brengt compost terug evenwicht in de bodem (-structuur en –leven) waardoor planten en teeltgoed in gezonde omstandigheden kunnen groeien.

En wanneer de bodem gezond en evenwichtig is, kan u denken aan voedingstoffen voor de planten. Dit is de functie van meststoffen. Meststoffen gebruiken heeft enkel zin als ook het evenwicht in de bodem hersteld wordt. Een evenwichtige bodem houdt voedingsstoffen beter vast. Start daarom met compost!

Reacties gesloten.