Volkstuinvereniging Heerenveen

Samen tuinieren…

maart 24, 2020
door Volkstuinvereniging Heerenveen
Reacties uitgeschakeld voor Tuinieren en coronacrisis-maatregelen op de tuin.

Tuinieren en coronacrisis-maatregelen op de tuin.

Beste tuinvrienden,

Opnieuw zijn de maatregelen door de overheid aangescherpt. Wat dit betekent voor onze tuin, wil ik namens het bestuur aan u voorleggen.

 1. Gelukkig kunnen we blijven tuinieren, de tuin gaat nu nog niet op slot. Wel roepen wij u op om de maatregelen van de overheid nauwgezet na te leven. Dus ten minste anderhalve meter afstand van elkaar houden. Bent u ziek, verkouden of heeft u koorts, kom dan niet naar de tuin!

 2. Kom het liefst alleen of maximaal met zijn tweeën (partner of familielid) en dus niet met het gehele gezin naar de tuin. En kom alleen om te werken, dus organiseer geen gezellige bijeenkomsten op uw  tuin.

3. Bij gebruik van de kruiwagen draagt u uw tuinhandschoenen.

4. De wc gaat op slot.

5. Het bestuur denkt na over een beperkte opening van de winkel. Daarover volgt nog een mededeling.

Niets is zeker in deze onzekere tijden. We nemen voor nu bovenstaand maatregelen. Indien nodig reageren we, als de overheid met nog strengere maatregelen komt, op gepaste wijze.

We rekenen op uw medewerking.

Met vriendelijke groet,

Alje Heinkens

januari 5, 2020
door Volkstuinvereniging Heerenveen
Reacties uitgeschakeld voor Veel moestuinplezier in 2020!

Veel moestuinplezier in 2020!

Moestuinieren is dynamisch, elk jaar zijn er onvoorziene omstandigheden waardoor je oogst totaal mislukt of juist geweldig is. Elk jaar is anders en elk jaar kent uitdagingen; te droog, te koud, te veel slakken….. 2020 begint donker en nat. Er ligt een flinke wetenschap ter grondslag aan het zelf bijhouden van een moestuin. Zoals met zoveel is het beginnen ervan niet zo ingewikkeld, het volharden en tot een goed einde brengen vaak wel. Dat geldt zeker voor een moestuin. Lees je in om fouten te voorkomen én wees niet bang om fouten te maken want al doende word je wijzer. Maar er komt zeker ook, en misschien wel vooral, een stuk geluk bij kijken.

Deel je kennis, je succes, je vraag, je probleem, je verhaal en wat al niet meer met je mede moestuinders. Inspireer en laat je inspireren; samen tuinieren geeft meer plezier!

mei 10, 2019
door Volkstuinvereniging Heerenveen
Reacties uitgeschakeld voor Groenmarkt voor tuinleden.

Groenmarkt voor tuinleden.

Zaterdag 11 mei is er weer plantjesmarkt op de volkstuin. Vanaf 9.00 uur tot 12.30 zijn er groente- en kruidenplantjes te koop vanaf 25 cent. Ook is er  tweedehands tuingereedschap te koop voor € 2,50 per stuk.

Betaling kan bij deze verkoop alleen contant! De winkel zal ook geopend zijn, hier kan wél op rekening betaald worden.

Alle tuinleden zijn van harte welkom!

maart 13, 2019
door Volkstuinvereniging Heerenveen
Reacties uitgeschakeld voor Lezing “vergeten groenten”.

Lezing “vergeten groenten”.

Voor alle leden (beginnend, ervaren of wie het de vorige keer gemist heeft) organiseert het bestuur een lezing over ‘vergeten groenten”. Deze wordt gehouden op woensdag 13 maart 2019 om 19.30 in het verenigingsgebouw en wordt verzorgd door Albert van der Meulen. Hij heeft een volkstuin in IJlst en verbouwt daar vergeten groenten. Al eerder is hij te gast geweest bij de volkstuinvereniging om over de vergeten groenten te vertellen.

De avond, met een PowerPoint presentatie met prachtige plaatjes. duurt ongeveer anderhalf uur. De historie van deze groenten, de ontwikkeling daarvan tot nu, de groeiende belangstelling voor deze oude groenten en tips hoe deze te verbouwen komen aan de orde. Tot slot is er een proeverij van een aantal vergeten groenten.


januari 6, 2018
door Volkstuinvereniging Heerenveen
Reacties uitgeschakeld voor Veel moestuingeluk in 2019!

Veel moestuingeluk in 2019!

Moestuinieren is dynamisch, elk jaar zijn er onvoorziene omstandigheden waardoor je oogst totaal mislukt of juist geweldig is. Elk jaar is anders en elk jaar kent uitdagingen; te droog, te koud, te veel slakken….. 2019 begint heel erg nat. Er ligt een flinke wetenschap ter grondslag aan het zelf bijhouden van een moestuin. Lees je in om fouten te voorkomen én wees niet bang om fouten te maken want al doende word je wijzer.

Maar er komt zeker ook, en misschien vooral, een stuk geluk bij kijken.

 

mei 6, 2015
door Volkstuinvereniging Heerenveen
Reacties uitgeschakeld voor Jaar van de bodem

Jaar van de bodem

Het jaar 2015 is uitgeroepen als ‘Jaar van de Bodem’. 

Veel van ons voedsel komt uit de grond, de kwaliteit en gezondheid van de bodem beïnvloedt direct de hoeveelheid, kwaliteit en smaak van ons voedsel en daarmee onze eigen gezondheid.  Ook als volkstuinvereniging willen wij een bijdrage leveren aan een stuk bewustwording op dit gebied.

Er is een website in het leven geroepen: Jaar van de bodem waarop informatie te vinden is.

 

maart 23, 2015
door Volkstuinvereniging Heerenveen
Reacties uitgeschakeld voor Ecologisch tuinieren

Ecologisch tuinieren

Op 7 maart hebben we een informatiebijeenkomst gehad over o.a. ecologisch tuinieren.

Zie bijgevoegde media voor vtvh art 18-03-2015het krantenartikel.

maart 23, 2015
door Volkstuinvereniging Heerenveen
Reacties uitgeschakeld voor Verbod op gif

Verbod op gif

Tijdens de ledenvergadering heeft een meerderheid van de aanwezigen gestemd voor een volledig gifvrij volkstuincomplex.

Zie bijgevoegde media voor meer informatie.vtvh art 12-12-14

maart 23, 2015
door Volkstuinvereniging Heerenveen
Reacties uitgeschakeld voor Zaaien na schooltijd

Zaaien na schooltijd

Na schooltijd gingen de kinderen van de buitenschoolse opvang in de Heerenveense Wijk Skoatterwâld aan het zaaien. Op een braakliggend lapje grond op ons complex strooiden ze zaadjes van bij-vriendelijke bloemen.

vtvh art 14-05-2014

januari 24, 2014
door Volkstuinvereniging Heerenveen
Reacties uitgeschakeld voor Lezing oude en nieuwe landbouwgewassen

Lezing oude en nieuwe landbouwgewassen

In vijf eeuwen is er veel veranderd in de landbouw. Niet alleen door de mechanisatie, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, ook de gewassen zelf veranderden.

Toen Het Bildt in 2005 vijf eeuwen oud was, wilde Piet Hoekstra uit St. Jacobiparochie wel eens weten welke landbouwgewassen er ooit zijn geteeld. Dat bleken er wel vijftig verschillende te zijn, van de bekende aardappels, allerlei granen tot kanariezaad. Veel van die gewassen worden nog steeds geteeld in Het Bildt, maar sommige Lees meer…