Volkstuinvereniging Heerenveen

Samen tuinieren…

Winkel

2013-04-07 verenigingsgebouw

De winkel van volkstuinvereniging Heerenveen is gevestigd in het verenigingsgebouw en heeft een eigen ingang aan het looppad. De artikelen worden tegen sterk gereduceerd tarief verkocht dankzij de centrale gezamenlijke inkoop door de vereniging. Deze artikelen zijn om deze reden dan ook uitsluitend voor leden van de vereniging bedoeld.

De prijzen van de meststoffen, bonenstokken enzovoorts worden niet vermeld op internet. De reden hiervoor is dat de prijzen per seizoen kunnen veranderen. In de winkel en op de deur zijn de actuele prijzen gepubliceerd.

Openingstijden:

Er zijn geen vaste openingstijden voor de winkel. Op de deur van de winkel is te zien of er leden op de tuin aanwezig zijn, die u van dienst kunnen zijn. De winkel is daarnaast tijdens de Himmeldagen geopend van 10:00 uur tot 12:00 uur. De data van de Himmeldagen zijn gepubliceerd op het mededelingenbord bij de brievenbus. Voor de overige momenten is de winkel op afroep geopend.

Het is met ingang van dit tuinjaar (2023)  niet meer mogelijk om de gekochte producten contant te betalen.

Het gebruik van kunstmest op de moestuin is bij onze vereniging verboden en dus niet in de winkel te vinden. Organische mest is het beste, en te koop in onze winkel!

Organische mest samengesteld uit plantaardige en dierlijke producten en er worden geen chemische middelen aan toegevoegd. In organische meststoffen zit de NPK-formule. Je kunt uit de tuin veel biomassa halen, door groenafval te laten composteren en ook dierlijke mest te gebruiken zoals kippen- en koeienmest. Voor de benodigde kalk is er een aantal organisch-dierlijke meelsoorten zoals bloed- en beendermeel en vinassekali.Voor elke plant of plantengroep bestaat er een meststof, die verschilt in percentages wat betreft die NPK. Dat komt omdat niet elke plant dezelfde voedingsstoffen in die hoeveelheid nodig heeft. 

Voor alle bodemvoeders is in de winkel informatie aanwezig over de toediening en dosering. Gebruik van de producten is te allen tijde voor eigen risico.

Het bodemvoedingsassortiment in de winkel:

Beendermeel De mineralen in beendermeel bestaan ​​hoofdzakelijk uit fosfor, een nutriënt dat alle planten in verschillende concentraties nodig hebben. Het bevat ook calcium en andere voedingsstoffen die je planten kunnen helpen bloeien. Beendermeel is een organische meststof. Het verbetert de wortelvorming en de inworteling bij planten. Het is een gerichte manier is om de hoeveelheid fosfor in je tuingrond te vergroten en stikstofrijke meststoffen in evenwicht te brengen. Het is ook gemakkelijk om in de grond te mengen. Bovendien is beendermeel een meststof met langzame afgifte.

Best Mest korrels “Je moet niet een plant bemesten, maar de bodem voeden”. Mest Best is een 100% natuurlijke meststof. Door het hoge aandeel organische stof en een verscheidenheid aan sporenelementen is het de optimale voeding voor plant en bodemleven. Mest best bevat NPK 3-2-2 en wordt gemaakt door een combinatie van hoogwaardige ingrediënten. In het productieproces worden Meelwormenmest, Raapzaadschilfers, Edasil kleimineralen, Vulkamin oergesteentemeel, Zeewier, Sporenelementen en bacteriecultuur gemend waarna het wordt geperst in een gemakkelijk te verstrooien korrel. Best Mest is de optimale voeding voor plant én bodemleven. Het stimuleert de opbouw van klei-humus-complex. Het draagt bij aan een ziektewerende bodem en is rijk aan sporenelementen.

Bloedmeel Bloedmeel is gedroogd en fijngemalen bloed van dieren, afkomstig uit slachthuizen. De organische meststof is rijk aan stikstof en is daardoor bij uitstek geschikt voor planten en groenten met veel bladeren, zoals tropische planten. Stikstof is heel goed voor planten, want het bevordert de groei van het blad en de stengels. Ook gras is er gek op (en het onkruid juist niet). Een echte win-win dus. Bloedmeel is een snelwerkende meststof. Breng het bloedmeel aan, en de plant zal de voedingsstoffen gelijk opnemen. Het resultaat is in een paar dagen al zichtbaar. Ook planten die plotseling geel kleuren, kunnen worden geholpen met bloedmeel.

Bokashi Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Etensresten zoals schillen, stronkjes en kliekjes, maar ook tuinresten, en mest met stro zijn organische materialen die gefermenteerd kunnen worden. Alles kan, als het maar vers is. De microbiologie die verantwoordelijk is voor het fermentatieproces scheiden hele nuttige stofwisselingsproducten uit. Antioxidanten, vitamines, enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen. Niet alleen waardevol voor ons eigen lichaam maar ook voor de plant. Fermentatie is dus een conserveringstechniek waarbij voedingsstoffen en energie wordt behouden. Bokashi biedt niet alleen voeding voor planten en verbetert de structuur van de bodem, maar activeert ook het bodemleven. Deze microben vestigen zich daardoor definitief in de bodem, vermeerderen zich en domineren over de aanwezige schadelijke bacteriën, schimmels en virussen. Zo creëer je een ziektewerende bodem en natuurlijke balans. 

In tegenstelling tot gewone compost blijft in Bokashi koolstof en energie bewaard. Bokashi zorgt voor een  goede voeding voor het bodemleven. Het heeft een ontgiftende werking op de bodem, Het biedt een  goed leefmilieu voor micro-organismen en zorgt voor een snellere beschikbaarheid van de opneembare voedingsstoffen voor de plant.

Bokashi startset Complete set bestaande uit twee Bokashi emmers, een basis en alle benodigde accessoires om uw dagelijkse organische afval te fermenteren. De twee Bokashi-emmers hebben elk een inhoud van 15,3 liter en kunnen een grote hoeveelheid bioafval verwerken. Bij de set wordt een zak Bokashi van 2 kg geleverd.

Droge koemest Gedroogde koemest is geproduceerd uit 100% pure en verse koemest. Het is rijk aan essentiële nutriënten en geschikt voor universeel gebruik. Het hoog aandeel organische stof in combinatie met mineralen, humuszuren en sporenelementen maakt koemest de perfecte allround meststof en bodemverbeteraar. Het verbetert de bodemstructuur en vocht vasthoudend vermogen door het hoge organisch stofgehalte. Zorg voor een goedaardig bodemleven en geeft een natuurlijke verrijking aan de bodem. Gecomposteerde koemest heeft een hoog vochtopnemend vermogen.  In een schrale bodem gaat vocht snel verloren, omdat het wegspoelt of verdampt. Door het uitstrooien van de koemest wordt het organisch stofgehalte in een bodem op peil gebracht. Hierdoor wordt sponswerking in bodem verbetert en kan worden bespaard op het waterverbruik en wordt uitspoelen van waardevolle nutriënten voorkomen. 

Kalkkorrel Kalk zorgt ervoor dat de bodem wat meer basisch wordt (het tegenovergestelde van zuur) en er zijn planten die hiervan houden. Het zijn onder andere: bonen, druiven, kool- en bladgewassen, tomaten, courgette, aardbeien, pompoen, komkommer, prei en paprika, die wel wat extra’s kunnen gebruiken. Planten hebben calcium nodig om veel en sterke wortels te kunnen ontwikkelen.

Koemestkorrel Organisch bodemverbeterend middel op basis van koemest, kippenmest, cacaodoppen en meel van koeken uit oliehoudende zaden. Deze koemest bevat geen onkruidzaden.

Lavameel Dit is vulkanische grond in poedervorm. Lava heeft een grote voedingswaarde, doordat er zogeheten sporenelementen in zitten. Planten en gewassen in de border en moestuin vragen om een specifieke voedingsbehoefte. Hier zorg je voor met het strooien van lavameel, aangezien dit over een hoog siliciumgehalte bevat welke ervoor zorgt dat fosfor beter opneembaar is voor de (gras)planten. Fosfor zorgt voor een gezond wortelstelsel. Dit draagt natuurlijk weer bij aan gezonde, bloeiende planten in de border en een hoge opbrengst uit de moestuin. Naast silicium zorgt lavameel ook voor de toevoer van kalium en magnesium. Kalium zorgt voor een optimale water- en voeding toevoer naar de plant of gewas, terwijl magnesium voor de groenkleuring zorgt.

Patentkali Kalium is een onmisbaar voedingselement dat zorgt voor stevigheid en een goed transport van water en voedingstoffen in de plant. Denk aan aardappelen, bietjes en wortels. Bovendien zit in patentkali de voedingsstof magnesium. Dit is gunstig voor de vorming van bladgroen. Patentkali is de aangewezen kalibron voor fruitbomen, groentegewassen en bewaargroenten, zoals aardappelen, bietjes en wortelen. Ook knolbloemen hebben er baat bij (zoals dahlia’s).

Vinassekali Vinassekali is een organische kaliummeststof met een klein percentage stikstof. Kalium (K) is een van de belangrijkste voedingselementen in de bodem. Het speelt o.a. een rol in vruchtvorming, afharding in de winter, stevigheid en structuur aan plantcellen. Gebreksverschijnselen die optreden bij een tekort aan kalium kunnen zijn: algehele groeiremming, vergeling/afsterven bladranden, gevoeligheid bij droogte. Ook een dankbare voeding voor bollen.

Vulkamin Granulaat Vulkamin granulaat wordt veelal gebruikt om een tekort aan sporenelementen op te lossen. Het product heeft een duurzame werking. Door de langzame afgifte van het granulaat worden de nodige elementen geleidelijk en naar behoefte opgenomen door de bodem. Daarnaast is Vulkamin rijk aan oplosbaar Silicium. Dit verhoogt de weerstand van de plant tegen droogtestress en infectieziekten. Ook kan het de opname of benutting van Fosfaat verbeteren.

Zeeschelpenkalk Kalk neutraliseert het zuur in de bodem en maakt grond kalkrijker, verder verbetert kalk in de regel de bodemstructuur. Kalk voorziet de planten bovendien van twee zeer belangrijke voedingsbestanddelen: calcium en magnesium, dat door veel planten makkelijk wordt opgenomen. Zeeschelpenkalk is een ideale pH buffer. De bufferende component uit schelpen komt namelijk geleidelijk vrij doordat deze zich bevindt tussen twee harde lagen. De geleidelijke pH werking is een groot voordeel ten opzichte van gewone landbouwkalk. Gewone landbouwkalk is namelijk wateroplosbaar, waardoor de bufferende werking vaak naar enkele maanden alweer afneemt. Zeeschelpenkalk heeft daarentegen een bufferende werking die tot 3 jaar actief is. Door de goede pH bufferende eigenschappen, is zeeschelpenkalk ook uitermate geschikt als pH regulator bij het maken van bokashi (zie hierboven). 

Overige producten in de winkel:

Bloemengaas Bloemengaas wordt ook wel chrysantengaas genoemd. Het dient als horizontale versteviging voor bloemstengels. Het kan ook  in een verticale opstelling (ondersteund met palen of stokken) worden gebruikt, zodat aan peulen of erwten de gelegenheid wordt geboden om te kunnen klimmen.

Tonkinstokken Deze stokken worden ook wel bonen- of bamboestokken genoemd. De duurzaamheid is tot enkele jaren beperkt, omdat ze aan de grond willen verrotten. De lengte is 240 – of 270 centimeter.

Vliegengaas Insecten- of vliegengaas geeft bescherming tegen uienvlieg, wortelvlieg, preimot, vogelvraat en de koolvlieg.